Uncategorized

Curly Girl methode: stappenplan en tips

Je hebt vast wel eens van de CG-methode of Curly Girl Methode gehoord. Deze ‘lifestyle’ voor prachtig krullend haar is volgens veel mensen de sleutel naar succes. Natuurlijk werkt de CG-methode voor iedereen anders, maar door de juiste producten en technieken voor jouw haar te gebruiken kun je een veel vollere bos krullen krijgen!

Wij geven je tips over de curly girl haar methode.

Wat is de Curly Girl Methode?

De CG-method is een lifestyle of haarroutine die jouw natuurlijke krullen kan laten opleven. De originele methode is in 2007 bedacht door kapster Lorraine Massey uit Amerika. Door deze haarmethode uit te proberen kom je erachter welk krultype je precies hebt en welke haarproducten daarbij passen. Het Curly Girl Methode stappenplan laat zien hoe jouw krullen nog beter tot zijn recht komen.

De basis van de Curly Girl Hair Methode

Deze methode om prachtige krullen te onderhouden is niet zomaar uit de lucht gevallen. Door veel te testen en verschillende haarsoorten is deze trend ontstaan.

 • Wassen: Zo min mogelijk en ongeveer 1 keer per week! Niet wrijven maar voorzichtig masseren en ‘praying hands’ toepassen
 • Conditioner: op de kop ‘praying hands’ daarna je krullen scrunchen (kneden), ploppen
 • Drogen: Gebruik geen handdoek om je haar te drogen
 • Stijlen: vermijd borstels, kammen, föhns en krultangen
 • Vermijd haarproducten met schadelijke chemicaliën

De beste Curly Girl Methode producten in een lijst

Welke producten moet je gebruiken bij de Curly Girl Methode voor de perfecte krullen? Dat zijn vooral goede moisturizers, milde cleansers of stylingproducten die oplosbaar zijn in water.

Wij zijn fan van o.a. De natuurlijke haarproducten van Shea Moisture Coconut & Hibiscus en Kinky Curly. Het is belangrijk om te weten dat de producten per krultype en persoon kunnen verschillen. Probeer daarom ook een aantal producten uit zodat je weet welke producten bij jouw Curly Girl methode aansluiten.

Deze haarproducten kun je beter vermijden

De curly hair methode is vergelijkbaar met een soort dieet. Je kunt beter een aantal producten vermijden zodat je zeker weet dat je haar de beste verzorging krijgt. We willen namelijk zorgen voor volle krullen en niet voor beschadigd haar.

Vermijd de volgende producten:

 • Handdoeken
 • Shampoo
 • Warmte van föhns, stijltangen en krultangen
 • Kammen en borstels
 • Haarverzorging met sulfaten
 • Haarverzorging met siliconen op oliebasis
 • Haarverzorging met alcohol
 • Parfum in de buurt van je haar
 • Olie of wax op basis van mineralen

Stappenplan voor de Curly Girl Methode

Nu je weet welke producten goed aansluiten bij deze methode, kunnen we aan de slag! We nemen je mee door de stappen van de Curly Girl Methode. Zo zijn jouw natuurlijke krullen in no-time weer stralend en gezond.

Voordat je begint met deze methode is het belangrijk om je haar te resetten. We willen eerst je haar vrijmaken van siliconen. Gebruik een met sulfaat-gevulde zuiverende shampoo. Weg met die restjes siliconen! Daarna gebruiken we die shampoo niet meer, dus geef die maar door aan je vriendinnen.

1. Wassen van mijn krullen met de CG-methode

We beginnen de Curly Girl Methode met het wassen van je haar. Gebruik een natuurlijke en sulfaatvrije shampoo. Het is belangrijk dat je dit goed inmasseert. Masseer je hoofdhuid 1 volle minuut om het gewenste resultaat te bereiken. Gebruik hiervoor je vingers of een speciale massageborstel!

2. Hoe condition ik mijn haar volgens de CG-methode?

Na het wassen is het tijd om je haar te voeden en ontwarren. Breng de conditioner ruim aan, het moet net voelen alsof het wat teveel is. Op deze manier voed je je haar met natuurlijke mineralen. Gebruik daarna je vingers om je haar te ontwarren. Intrekken maar! Spoel daarna de conditioner uit je haar.

3. Mijn haar Curly Girl Proof stijlen

Als je haar helemaal schoon is, ben je klaar om je krullen te gaan activeren. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een Curly Girl Methode gel of wax. Breng de stylingsproduct eerst aan in je handpalm. Smeer het daarna in je nog natte haar: van de wortels tot de punten.

Het is belangrijk om een gel of cream te gebruiken. Het product zorgt er namelijk voor dat het vocht in je krullen vastgehouden wordt. Het creëert eigenlijk een soort laagje om je krullen heen. Hierdoor kunnen je krullen goed drogen, blijft je haar gehydrateerd en in vorm.

SOTC! Nee dit is geen nieuwe serie, maar een methode om je krullen te behouden: Scrunch Out The Crunch. Hiermee wordt bedoeld dat je het harde laagje van je stylingproduct uit je haar kneed, zodat je een flawless kapsel overhoudt.

4. Mijn haar drogen (of ploppen) met de Curly Girl Methode

Het is tijd om je haar te drogen. Gebruik daarvoor een katoenen t-shirt dat je niet zo vaak draagt. Wikkel na het stijlen je haar voorzichtig in het t-shirt. Wacht 15 minuten en laat je haren aan de lucht drogen. Als dit geen optie is of het lang duurt kun je ook voorzichtig (!) een diffuser of föhn gebruiken.

5. Slapen zonder mijn krullen te beschadigen

Hoe langer je met de Curly Girl Methode werkt, hoe beter je haar verzorgd is en hoe langer je krullen mooi blijven. Tijdens het slapen kan je kapsel echter wel wat te verduren krijgen. Kies daarom voor een zijden of satijnen kussensloop om je krullen te beschermen! Zo word je waarschijnlijk zonder pluis of klitten wakker en kan je nog een dag van je krullen genieten.

6. Hoe refresh ik mijn haren?

Bij deze haarroutine is het belangrijk niet iedere dag je haar te wassen. Sowieso is iedere dag wassen niet goed voor je krullen. Daarom refreshen we jouw krullen! Dit kan je prima doen met een leave-in of krullen crème. Gebruik hier de ‘praying hands’ techniek en scrunch het product in je krullen.

Als je krullen niet meer helemaal in model zitten kun je je haar eerst natmaken. Gebruik daarna een leave-in conditioner of krullen crème in je krullen. Laat je haren drogen aan de lucht of gebruik (heel voorzichtig) een diffuser.

7. Wash, Sleep, Wave, Repeat

Wat heel belangrijk is voor de verzorging van je krullen volgens de CG-methode, is het herhalen van deze routine. Doe dit ongeveer 1 keer per week en wissel de andere dagen af met de refresh stap. Door deze stappen te blijven volgen zal jouw haar altijd goed verzorgd zijn. Daardoor zal het beter in model blijven en kan je langer genieten!

Fix My Hair’s favoriete CG-producten

Natuurlijk zijn we bij Fix My Hair ook fan van de Curly Girl methode. Wij vinden het de perfecte manier om onze krullen glanzend en gezond te houden. Door de juiste producten te testen en uit te proberen, hebben we onze favoriete Curly Girl producten op een rijtje gezet:

Vragen over de Curly Girl hair methode?

Heb je nog vragen over onze producten voor jouw perfecte curly hair routine? We beantwoorden deze graag! De curly girl methode werkt voor iedereen anders en is een prachtige manier van ontdekken. We zijn benieuwd naar jouw ervaring met onze speciale krullen producten.